STUDIEVOORBEELDEN

KALMEREN VAN GEWELD IN
COLOMBIA

Al tientallen jaren heeft Colombia geleden onder voortdurende sociale conflicten en geweld – een guerrilla, burgeroorlog, met elkaar strijdende drugskartels en cocaïne-oorlogen met honderden, zo niet duizenden ontvoeringen en moorden.

In 2004 omschreven de Verenigde Naties deze Colombiaanse conflicten als “de ergste humanitaire crisis in het Westelijk Halfrond.”

Een bekende Colombiaanse acteur en toneelspeler besloot om doeltreffende maatregelen te nemen om deze achteruitgang in zijn land te stoppen en greep in in deze nationale crisis met behulp van De Weg naar een Gelukkig Leven. Hij creëerde een unieke showcase voor de 21 leefregels die hij nu vertoond heeft aan 150.000 burgers en militairen. Voor zijn prestatie benoemde de Minister van Defensie deze artiest tot een “Soldaat van Geluk.”

Misdaadcijfer
in Colombia
met meer dan
50
procent
gedaald

Een kolonel van de Colombiaanse Nationale Politie vernam van het bestaan van De Weg naar een Gelukkig Leven toen het boekje geïntroduceerd werd in Cartagena, een haven waar de welvaart afhankelijk is van toerisme. Deze vitale bron van inkomsten werd ernstig bedreigd door de escalerende criminaliteit, met een verdubbeling van gewapende overvallen per jaar. Na een training in hoe De Weg naar een Gelukkig Leven te gebruiken, begonnen de kolonel en zijn officieren het boekje uit te delen in Plaza Santo Domingo, het centrum van het nachtleven in Cartagena. Ze deelden het boekje eveneens uit in de voorstad van Terranova en aan fans van stierengevechten in Plaza de Toros. Er werd intensief gedistribueerd in scholen en er werden seminars gegeven aan duizenden studenten. In totaal leerden tienduizenden burgers van Cartagena de 21 leefregels kennen. Het resultaat was een daling van de criminaliteit met 27 procent, en Cartagena werd verklaard tot de veiligste stad in Colombia.

Vervolgens lanceerde de kolonel een nationaal programma en trainde de politie in de wijken Engativá en Salitre van Bogotá, die op hun beurt het boekje verspreidden aan concertgangers en studenten van de universiteit, op de openluchtmarkten in de stad Santa Marta en in de koloniale vestiging Villa de Leyva. Uiteindelijk deelden tienduizend politieagenten het boekje uit in 21 steden.

Toen Colombia de gastheer was voor sporters uit 24 landen in het kader van de Junior Soccer World Cup, deelde de politie eveneens 300.000 boekjes uit in 10 dagen. Colombia’s World Cup eindigde zonder enig rapport van geweld.

In totaal heeft de Colombiaanse politie seminars van De Weg naar een Gelukkig Leven gegeven aan 3 miljoen burgers en hebben ze boekjes aan 20 procent van de bevolking uitgedeeld. Criminaliteitscijfers zijn met 50 procent gedaald en het Colombiaanse toerisme is toegenomen tot een hoger niveau dan in welk ander Latijns-Amerikaans land dan ook. Volgens hooggeplaatste Colombiaanse politieambtenaren is een groot deel van deze verandering toe te schrijven aan De Weg naar een Gelukkig Leven.